LEEK – Wethouder Harry Stomphorst verricht vrijdag 16 december om 18.30 uur de aftrap van de 35e editie van het Leekster Voetbalgala. Het toernooi in het Sportcentrum begint traditiegetrouw met het B-toernooi.

 Harry Stomphorst is sinds juli van dit jaar wethouder van gemeente Westerkwartier, nadat hij eerder raadslid was van de gefuseerde gemeente. Daarvoor zat hij twintig jaar in de gemeenteraad van de gemeente Marum. Voor zijn jarenlange betrokkenheid kreeg hij een koninklijke onderscheiding.

Stomphorst noemt het Gala een ‘mooi evenement’ en vindt het eervol om de aftrap te verrichten. Zelf heeft de geboren Marumer gevoetbald bij de SV en zaalvoetbalt de 64-jarige nog altijd met een vriendenclubje. Alles op laag niveau. ‘Ik ben van origine volleyballer’, geeft Stomphorst toe. De wethouder met sport in zijn portefeuille bezoekt regelmatig het Leekster Voetbalgala. ‘Wat me het meest is bijgebleven zijn de titels van Marum en dat het altijd een volle bak is. De sfeer is altijd leuk.’ Harry Stomphorst erkent dat het Gala Westerkwartier op de kaart zet. En trekt het breder. ‘Sport is gezond voor de mensen. Als college willen we ook dat meer mensen sporten. Misschien kun je bij het Gala walking football erbij betrekken. Voor de jeugd vinden we het belangrijk dat ze niet belemmerd worden door contributiegelden. Sport en gezondheid verbinden is het doel.’ Harry Stomphorst kijkt uit naar het komende toernooi. ‘Moge de beste winnen’, spreekt hij eerst diplomatiek uit. ‘Maar ik hoop wel een beetje op Marum, dat is logisch als Marumer.

Maar ik gun het VEV’67 of een ander team ook.’ Het Leekster Voetbalgala begint met het B-toernooi, dat verdeeld is in vier poules van vier clubs. De winnaar van de Duurt Louwes-trofee, Westerkwartier, stuit onder meer op medefinalist Ezinge.

 Foto van De Krant.