Historie Leekster Voetbalgala

In februari 1986 zaten Frits Poelman, Gert Klooster (beiden Leekster Courant/Bronsema) en Gerard Bosman (v.v.Leek en Bronsema) om tafel bij Café Duurt van Dijk aan de Dam te Leek. Daar werden de eerste plannen gesmeed voor het Leekster Voetbal Gala. Het toernooi zou gespeeld worden in het nieuwe Sportcentrum Leek met deelname van clubs uit het verspreidingsgebied van de Leekster Courant. Organisatie was in handen van de VV Leek, later VV Leek Rodenburg, nu TLC (Tolbert Leek Combinatie)
Het zaalvoetbalevenement was naar voorbeeld van het Protos Weering Toernooi (Z.O. Drenthe) en het Coevorder Voetbal Gala, waar prominenten verschenen als Gerrie Muhren, Simon Tahamata e.a.

Doelstelling van het LVGALA was van meet af aan “promotie van het zaalvoetbal”. Een tweede doel was “overwintering” in de voetballoze periode. Een derde doel wat zich vormde, was het elkaar ontmoeten. Velen zien elkaar 1 of 2x per jaar. Jawel op het Leekster Voetbalgala.

In december 1986 ging het toernooi van start. Deelname 20 clubs. Vanaf het begin was enthousiasme het kernwoord.
Talrijke prominenten namen aan de afsluitende Gala-avond deel.
Gerrie Muhren kreeg de prijs voor attractiefste speler. In de LVG-historie nam de 1e Volendammer in Oranje bijna altijd deel tot aan zijn overlijden in 2013.
Andere all stars waren onder anderen Simon Tahamata, Ruud Krol, Arnold Muhren, René en Willy van der Kerkhof, Hugo Hovenkamp, Pier Tol en vele vele anderen. De ooit tot beste zaalvoetballer van de wereld gekozen Edwin Grunholz reisde vaak af naar Leek.

Vanaf de 30e editie volgde het inbrengen van het vrouwenvoetbal naast het mannelijke A en B- toernooi.
Voor de 35e editie gaven zich 62 teams op, waarvan 20 vrouwenteams.

De groei zit er nog steeds in.

Winnaars Leekster Voetbalgala

In dit PDF document vindt u een overzicht van de winnaars van het Leekster Voetbalgala.